Cursusniveaus

Je hoeft je geen zorgen te maken over je huidige niveau van de taal die je wilt leren! Als je al eerder wat van de taal hebt geleerd en hier ten minste basiskennis van hebt (zie hieronder om dit te bepalen), zul je bij aankomst op de school een niveautest afleggen. Aan de hand hiervan zul je in een geschikte groep worden geplaatst, met studenten die een vergelijkbaar niveau als jij hebben.

Complete beginners hoeven deze test natuurlijk niet te maken. Zij worden meteen in een groep met andere beginners geplaatst.

Op veel locaties kun je, als je al wat kennis van de taal hebt, op elke willekeurige maandag je cursus beginnen! Op al onze scholen zijn er regelmatige, vaste startdata voor beginners. Je kunt alle startdata bekijken via de 'Vind een cursus'-tool links bovenaan onze website.

Op onze website maken wij gebruik van vier brede taalniveaus. Onze scholen hanteren gewoonlijk zes tot zeven niveaus om studenten in te delen en de niveaus op onze website worden gebruikt om scholen een idee te geven van het algemene taalniveau van elke student, zodat van tevoren bij de school bekend is of je een niveautest af moet leggen en bepaald kan worden of een bepaalde cursus geschikt is voor jouw niveau. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Beginner

Voor ons is een student een 'beginner' als hij/zij de taal niet eerder heeft gestudeerd. Het is handig voor beginners om te beginnen op een startdatum die geschikt is voor alle niveaus (zodat zij eventueel van groep kunnen wisselen als dat nodig is). Beginners worden in een groep geplaatst met andere beginners.

Basiskennis

Als je al wat kennis van de taal hebt, en in staat bent om jezelf voor te stellen in de vreemde taal, simpele vragen te stellen/beantwoorden en getallen te gebruiken in data en tijden, beschouwen wij dit als 'basiskennis'.

Gemiddelde kennis

Studenten met gemiddelde kennis van de vreemde taal moeten in staat zijn om zich 'te kunnen redden' in de taal in het dagelijks leven, maar met beperkte woordenschat en weinig kennis van ingewikkelde grammatica.

Gevorderde kennis

Studenten met gevorderde kennis van de taal hebben een uitgebreide woordenschat en zijn in staat om ingewikkelde grammatica toe te passen zonder daarbij al te veel fouten te maken (bijvoorbeeld universitaire opleiding in deze taal afgerond).

De meeste van onze scholen maken gebruik van de niveaus volgens het CEFR (Common European Framework of Reference for Languages). Op de website van het Taalunieversum kun je meer uitgebreide informatie over de verschillende niveaus vinden.

Niveaus volgens het CEFR Onze niveaus
A - Basisgebruiker
   • A1 Doorbraak Beginner
   • A2 Tussenstap Beperkte basiskennis
B - Onafhankelijke gebruiker
   • B1 Drempel Uitgebreide basiskennis
   • B2 Uitzicht Gemiddelde kennis
C - Vaardige gebruiker
   • C1 Effectieve operationele vaardigheid Bovengemiddelde kennis
   • C2 Beheersing Gevorderde kennis

Als je nog verdere vragen hebt over wat jouw niveau is, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!