Vejer de la Frontera het witte dorp
Geschreven door:Students Stories
Datum geplaatst:September 29, 2014
Geplaatst in:Home / Kerstcursussen / Spaanse kersttradities

Spaanse kersttradities

Alhoewel Kerstmis voor de meeste families op 24 december begint, zijn er ook enkele Spaanse pre-kerstmistradities. De belangrijkste is de Spaanse Kerstmis Loterij op 22 december, ook wel bekend als ‘El Gordo’ (de dikkerd). Dit is de grootste loterij van de wereld. Daarnaast kijk je meestal ‘La Gran Familia’, een film die ieder jaar op televisie wordt uitgezonden.

De avond van 24 december wordt ‘Nochebuena’ genoemd. Gelovigen gaan op 24 december naar de kerk om de dienst ‘Misa del Gallo’ bij te wonen (ongeveer gelijk aan de avonddienst), maar de meeste families genieten samen van een groot kerstdiner (en eten veel meer dan normaal). Deze maaltijd kan variëren, maar normaal gesproken worden er voorgerechten (voornamelijk ‘Jamón Serrano’), vis, soep, lamsvlees en een typisch kerst nagerecht (‘turrón’ en/of ‘polvorones’) geserveerd.

De avond wordt ingeluid door een toespraak door de koning (ieder jaar om 21:00 uur op iedere Spaanse televisiezender). Volgens de traditie moet je de eerste twee minuten van de toespraak kijken waarna je merkt dat het veel lijkt op de toespraak van voorgaande jaren, en vervolgens kun je het negeren en beginnen met eten. ‘Nochabuena’ duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Het diner is eigenlijk gewoon een excuus om feest te vieren in het gezelschap van familie en vrienden. Na het eten drink je normaal gesproken een glas Cava (Spaanse champagne) en ga je uit met vrienden of blijf je lekker thuis feesten.

25 december (‘Navidad’) wordt niet zo uitgebreid gevierd. Meestal geniet je van een heerlijke lunch met je familie en in de middag wordt er televisie gekeken. Sommige families geven elkaar cadeaus maar de meeste families doen dat op 6 januari.

Oudejaarsavond

Op 31 december vieren wij ‘Nochevieja’. Om het goed te vieren, eet en drink je drie of vier keer zo veel als dat je op een normale dag zou doen. Spanjaarden hebben een speciale manier om het nieuwe jaar in te luiden: je eet twaalf druiven (een druif bij iedere klokslag (‘Campanada’)). Na de ‘Campanadas’ gaan de jongeren meestal stappen tot in de late uurtjes. Voordat je naar huis gaat drink je warme chocolademelk en eet je ‘churros’ (gefrituurd deegslierten).

Als je niet bent gaan stappen kijk je op 1 januari het schansspringen en het nieuwjaarsconcert in Wenen. Als je wel bent gaan stappen kun je uitslapen tot de lunch. Na (nog) een grote en heerlijke lunch met je familie speel je ’s middags samen bordspellen of kijk je televisie.

Reyes Magos

Op de avond van 5 januari wordt er een ‘cabalgata’ (processie) georganiseerd, hierin lopen de drie koningen en hun bedienden mee en gooien ze snoep naar de kinderen. Een typisch gerecht is een beker warme chocolademelk met ‘Roscón de Reyes’. Voordat de kinderen naar bed gaan, zetten ze melk met koekjes voor de drie koningen en een kommetje met water voor de kamelen klaar bij de kerstboom. Ze zetten ook hun mooiste schoen zodat die gevuld kan worden met cadeaus. De volgende ochtend (geloof me: dit is meestal HEEL vroeg) worden de kinderen wakker en gaan kijken wat voor cadeaus ze hebben gekregen. Als ze braaf zijn geweest krijgen ze veel cadeaus, maar als ze niet braaf zijn geweest zullen ze steenkool krijgen. De steenkool wordt tegenwoordig gemaakt van suiker, maar tot enkele jaren terug was dit echte steenkool!

Leer Spaans tijdens de kerst

De meeste van onze Spaanse talenscholen in Latijns-Amerika zijn het hele jaar door geopend, ook tijdens de kerst! Onze school in Argentinië is bijvoorbeeld alleen gesloten op 25 en 26 december en 1 januari.

Onze school in Palma de Mallorca is een goede keus qua locatie om de Spaanse Kerstmis te ervaren. De school is gesloten op 25 en 26 december, maar op de andere dagen tijdens de kerst wordt er een speciale kerstcursus gegeven op deze school. Hierbij krijg je 12 lessen die verspreid over drie dagen worden gegeven. Je kunt deze week natuurlijk ook uitbreiden door er één of meerdere weken aanvast te plakken.

Carlos

Blogcategorieën

IALC Partner
ALTO
WYSE Travel Confederation (Reis Federatie)
WYSE Work & volunteer abroad (Werk & vrijwilligerswerk in het buitenland)
Onze scholen hebben een waardering van  (4.58/ 5) gebaseerd op 3968 klantenbeoordelingen!
Lees in het : | EN | FR | DE | IT | NL | ES

Apple Language Courses

Unit 12, The Office Village
North Road

Loughborough
Leicestershire
LE11 1QJ
Engeland


T: 020 7036459
E: info@applelanguages.com

Contactinformatie

Nederland Nederland020 7036459
Italië Italië800 699 791
Spanje Spanje91 1140113
Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk01509 211 612
Ierland Ierland01 6950417
Verenigde Staten Verenigde Staten646 652 0770
Internationaal Internationaal+44 1509 211612

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij accepteren

Visa Mastercard Maestro American Express iDeal

Apple Language Courses Ondernemingsnummer 8311373
btw-nummer 152 4085 30
© Apple Language Courses Ltd. 2024