Geschreven door:Students Stories
Datum geplaatst:December 30, 2014
Geplaatst in:Home / Locaties / Spanje / Valencia / Studeren in Valencia

Studeren in Valencia

Hieronder is een gastblog van Renée over haar tijd in Valencia

Valencia is een betoverende stad dat aanvoeld als een gezellig dorp. Dit was ook een van de redenen dat ik ervoor heb gekozen om hier te studeren. De stad heeft twee universiteiten waardoor er altijd wel wat te doen is en een levendige sfeer heeft.

In tegenstelling tot Barcelona, zijn de afstanden in Valencia goed te belopen. Het hart van de stad bestaat uit de belangrijkste historische bouwwerken en bezienswaardigheden, zoals de Mercado Central, de La Lonja, de drie hoofdpleinen en de kathedraal. Ook de barrio del Carmen, een uitgaanswijk, moet je gezien hebben. Vooral tijdens de zaterdagavond dient de Calle de Caballeros (hoofdstraat van ‘El Carmen’) als een ware slenterpromenade. Behalve uitgaan, kan je hier ook ontzettend lekker uit eten.

Iets minder bekend en daardoor rustiger en authentieker is de wijk Ruzafa, waar veel leuke barretjes en restaurants te vinden zijn. Deze wijk draait om de vele creatievelingen die hier wonen en hun producten verkopen in tweedehands zaken, galerijen etc. Je vindt hier ook een dagelijkse overdekte markt en op maandag is er een wekelijkse markt waar ze kleren, keukenaccesoires en nog veel meer verkopen. Deze buurt straalt rust en Spanje uit.

Via el parque Túria (ook wel el río genoemd) richting het strand kom je vanzelf bij La Ciudad de las Artes y Ciencias. Een stad binnen een stad. De harten van architecten gaan sneller kloppen bij het zien van deze moderne hoogstandjes en toeristen schieten hier hun fotorolletjes vol. Terug naar el Túria, de Valenciaanse tuinen, welke het hele jaar door een speciale aantrekkingskracht heeft op niet alleen de inwoners van de stad, maar ook op de toeristen. Vooral in de weekenden trekken de stedelingen massaal naar het el Túria, het grootste park in het centrum.

Franse crêpes, Oostenrijkse Kaiserschmarrn, Duitse Sauerkraut of Italiaanse pasta. Stuk voor stuk bekende nationale gerechten. Valencia staat symbool voor de paella. ‘Paella’ is eigenlijk de naam van de typische platte pan waarin dit gerecht wordt gemaakt, in de meeste gevallen gevuld met konijn en kip. Vooral de restaurants aan het strand staan bekend om de ‘beste’ paella.

Valencianos. Ze raken snel met elkaar in gesprek – of ze elkaar kennen of niet maakt niet uit. Wildvreemden hebben er geen enkele moeite mee om een vuurtje te vragen, maar ook meteen een sigaret. Het is heel gewoon om bij het binnenkomen in een winkel te vragen wie er het laatst aan de beurt is. ‘¿Quién es el último?’, is dan de typisch Valenciaanse vraag om voorkruipers geen kans te geven. De vraag kan ook gezien worden als een smoes om met de andere wachtenden in gesprek te komen. Iets om in te voeren in Nederland?

Renée (Nederland)