Geschreven door:taalreizen
Datum geplaatst:September 1, 2016
Geplaatst in:Home / Locaties / Frankrijk / Montpellier / Ontdek Montpellier

Ontdek Montpellier

Montpellier3Montpellier is een van de mooiste en snelst groeiende steden van Frankrijk. Door zijn unieke energie, heeft de stad een onvergelijkbaar studentenleven en een jonge populatie die de hoofdstad van de Languedoc regio in het zuiden van Frankrijk een jonge, levendige sfeer inblaast.

Gelegen aan de mediterrane kust, is Montpellier de achtste drukste stad van Frankrijk en dankzij de ontspannen zuidelijke sfeer en honger naar cultuur en festiviteiten, blijft het steeds meer mensen aantrekken. Deze  stad in de Franse Riviera heeft genoeg te bieden om andere Europese steden jaloers te maken. Gouden zandstranden nog geen 10 km van het centrum af, 300 dagen zon per jaar, een bruisend nachtleven, bijzondere geschiedenis en architectuur zijn slechts enkele voorbeelden van wat je zult beleven. Het is dan ook geen toeval dat de New York Times in 2012 Montpellier heeft genomineerd  als een van de top 45 plaatsen wereldwijd die je bezocht moet hebben.

In Millennium City, “La surdouée” ligt de oudste (en nog steeds actieve) geneeskunde universiteit van Europa. De meest gerenommeerde architecten hebben hun sporen achtergelaten in de hele stad: dankzij Ricardo Bofill is er de neoklassieke buurt Antigone, en Jean Nouvel heeft het nieuwe gemeentehuis ontworpen.

Montpellier combineert alle faciliteiten van een grote stad bij de Middellandse zee met het langste voetgangersgebied van Frankrijk, middeleeuwse steegjes, privé-villa’s uit de 17e en 18e eeuw, geparfumeerde openluchtmarkten en nog veel meer.

De volgende suggesties komen van een Franse inwoner. Het is misschien wat veel, maar als je een taalcursus bij ons doet van minimaal een week, dan hoef je natuurlijk niet alles in een dag te doen.

Begin je dag met een ontbijt aan het Place de la Comédie, een paar meter van het station, en geniet van de eerste zonnestralen. Het is het grootste plein van de stad, de omgeving is absoluut prachtig, een heel voetgangersplein vol met cafés en restaurants.

Maak een ommetje in het centrum langs de Rue de la Loge. Uiteindelijk kom je dan bij de Arc de Triomphe (maak je geen zorgen, we zijn nog steeds in Montpellier!), een monument gebouwd in 1691 en de enige route naar Peyrou, een plein opgedragen aan koning Louis XIV, met een fantastisch uitzicht over de stad.

Nu is het tijd om het oude centrum de bezoeken, gelegen tussen de Rue de la Loge, waar je de pleinen Saint-Roch en Saint-Côme kunt zien en ook de indrukwekkende Saint-Roch’s kerk. Het is een uiterst geschikte plek om te wonen, want je vindt er verschillende wijnbars en kelders, en er is zelfs een wijnfestival genaamd “la fête de la Vigne”. Dit evenement vindt meestal plaats in het einde van juli en het richt zich op jonge wijntelers in de regio.

Als je alles dan in één dag hebt gestopt, zul je wel honger hebben! Neem een lunchpauze in de moderne buurt Odysseum, vol met restaurants waar je lokale mediterrane specialiteiten kunt eten. Je kunt er zelfs bowlen, karten, lasergamen of naar een planetarium of aquarium!

’s Middags zou je naar de dierentuin Lunaret kunnen gaan, met zijn tropische serres is het uniek voor Europa.

Voor het “l’apéro” (een traditioneel Frans moment voor het avondeten waar men een paar drankjes drinkt), kun je het levendige Fabre museum bezoeken, wat vaak volhangt met schilderijen van bekende artiesten zoals Courbet en Goya.

Hier zijn we dan, we kunnen eindelijk wat stoom afblazen en genieten van een apéro op een van de stadspleinen, waar in de zomer zo’n 30.000 Montpellérains (inwoners van Montpellier) samenkomen op vrijdag. Dit is niet alleen toegestaan, maar wordt zelfs door de stad georganiseerd! De perfecte kans om “undercover” te gaan en deze fantastische mensen te ontmoeten, waar je later misschien wel mee uitgaat.

Als je van sport houdt, dan heb je een goede keuze gemaakt: Montpellier is de fanatiekste stad qua sport in heel Frankrijk. Met teams in elke nationale league, van handbal, voetbal en volleybal tot rugby, waterpolo en basketbal, er is altijd wel een wedstrijd bezig in de stad. Wil je misschien wel de lokale sport uitproberen? Dan kun je de beste Pétanque spelers uitdagen, maar wees voorzichtig, het lijkt misschien niet indrukwekkend maar het is kan lastig zijn om de techniek onder de knie te krijgen.

Elk jaar is er in Montpellier de FISE, het internationale festival voor extreme sports, waar 40.000 toekijkers in het Rive du Lez samenkomen om amateurs en professionals te zien rijden op hun BMX, skateboards, rollerskates, scooters en er zijn nog vele andere extreme sports. Het festival is gratis en het is heel feestelijk.

Als je van festivals/evenementen houdt, dan is het Park & Suits Arena echt iets voor jou. Er passen 15.000 mensen in en wereldsterren als David Guetta, Kanye West en Kylie Minogue hebben hier al opgetreden.

Zoals je wel begrijpt, als je deze voorbeelden leest van wat er te doen is in Montpellier, is het een stad dat misschien niet zo beroemd is als het zou moeten zijn maar er is enorm veel te zien en te doen. Meer dan je in eerste instantie zou denken!

– Simon